Крие ли опасност климатика за здравето ни

През топлите месеци на годината, когато градусите навън достигат 40 единственото спасение е вътре и под климатика. Така забравяйки се намаляваме градусите до минимум, а това не влияе добре на здравето ни. За да се ориентираме правилно колко градуса е добре да поддържаме в помещенията през летния сезон трябва да спазваме схема от не повече 10 градуса разлики. Казано по друг начин, ако на вън е 35 градуса, то в стаите трябва да са не по-малко от 25. Друго важно изискване в пускането на климатика е той никога да не е насочен изцяло към човешкото тяло.

За да работи правилно, икономично и прецизно климатичната система е необходимо един път в месеца да бъде почиствана. В профилактиката й се включва почистване на филтри, а при много от моделите климатици и в зависимост от вида на филтрите това става само, чрез изпиране. По този начин се избягва прекаленото натрупване на прах и замърсяването на въздуха, който се вдишва.

Един път в годината специалистите съветват климатика да бъде проверяван от техник. Профилактиката, която те извършват е свързана и с проверка на фреона, а той от своя страна е важен не само за чистотата на въздуха, но и икономичната му и безпроблемна функционалност.

Съобразяването на мощността на климатика с обема на помещенията определя неговата възможност за адекватна работа, както в летните дни, така и в зимния сезон.

Най-нови модели на климатици Toshiba предлагат много мощни външни тела, които захранват няколко вътрешни. В повечето случаи и все още масово се употребяват обикновени модели климатици, които не могат да захранят повече от едно вътрешно тяло. Това е важно, за да не бъде прекалено натоварвано устройството, както и изолирането на много отоплителни тела в помещенията през периода, когато се налага климатика да охлажда.

Много практикувано е и поставянето на климатик в две по-малки помещения. Тук обаче трябва да се съобрази изискването с мощността на машината и да се има предвид, че между двете стаи винаги ще има известна температурна разлика.